Maisisilo avamist ei soovitata enne kahe kuu möödumist, sest sel ajal toimub maisisilo fermenteerumine, mille käigus tärklis muutub loomadele seeduvamaks. Mida kauem maisisilo “marineerub”, seda rohkem tärklisest saab loom omastada.
Maisisilo kuivaine tase mängib siin samuti suurt rolli. Kui silo on liiga kuiv (kuivaine sisaldus üle 40%), siis ei ole silomahladel piisavalt hapet, et terad fermenteerida. Sellisel juhul on soovitatav silo hoida kinni veel kauem.
Oluline on arvestada, et tärklise sisalduse suurenemist siloanalüüsis ei näe, kuna labor määrab analüüsi ajal tärklise täispotentsiaali, kuid see ei kajasta, kui kaua ja kui intensiivselt silo on fermentatsiooniprotsessi läbinud. Tärklise seeduvus on varases staadiumis umbes 53%, kuid aja jooksul võib see ulatuda 70-75%-ni.
Kui maisisilo hoitakse suletuna pikemalt, on siloteo hügieen eriti oluline. Kui silo valmistatakse kiirustades või ülejala, võib see enne oma täispotentsiaali saavutamist rikneda. Seetõttu on oluline, et siloteo käigus pöörataks alati hoolikalt tähelepanu hügieenile ja valmistamise kvaliteedile.
© 2025 Smartfor OÜ