Mis põhjustab silo isekuumenemist?
Silo isekuumenemine pärast hoidla või pätsi avamist on laialt levinud probleem. Hapnikuga kokkupuutuv silofront loob soodsad tingimused aeroobsete mikroorganismide kasvuks. Esimestena on kohal pärmseened. Nemad kasutavad oma energiatarbe katteks ära suhkrud ja fermenatsioonihapped. Selle tulemusena piimhappe sisaldus väheneb ja silo pH tõuseb.
Kui pH tõuseb, luuakse soodsad tingimused bakteritele, sealhulgas bacillused, mis suurendavad temperatuuri veelgi. Lõpuks rikuvad silo täielikult hallitusseened. See toob kaasa sööda toiteväärtuse (energia, proteiin ja seeduvus) ja söömuse languse.
Silo kuumenemine võib esineda lokaalselt, moodustades kuumakoldeid. Tumepruun värvus ja leiva või tubaka lõhn viitavad ülekuumenenud silole.
Kuidas mõjutab silo isekuumenemine selle väärtust?
Kuivainekadu on 2% päevas 10 °C juures.
Toitained kasutatakse ära mikroorganismide poolt juba ennem seda, kui hallitusseened on visuaalselt tuvastatavad. See võib vähendada toiteväärtust kuni 16%.
Iga 8,3°C temperatuuri tõus ühes tonnis 30% kuivainesisaldusega silos, kulutab ära silos üle 26 MJ energiat. Mis tähendab, et ühe tonni silo kohta umbes 4 kg vähem piima.
Lisaks otsesele kuivaine ja toitainete kaole, võib riknev silo põhjustada ka kaudseid kahjusid, kuna selle toiteväärtus langeb, maitseomadused halvenevad ja see võib kahjustada loomade tervist ja jõudlust.
Riknenud silo võib toota soovimatute mikroobide toksilisi metaboliite, mis põhjustavad loomade terviseprobleeme.
Mida teha, kui silo kuumeneb?
Oluline on hoida silofront ja selle ümbrus puhas. Kui silohoidlal esineb riknemist näiteks pinnal ja servades, ning riknenud silo hoiustatakse hunnikus silohoidla lähedal, siis on soovitav riknenud silo regulaarselt ära vedada. Hallituse eosed lendavad tuulega riknenud kuhjast frondile ning võivad probleemi süvendada.
Ära ava hoidlat pealt liiga pikalt ette ja kindlusta, et õhk ei pääseks kattekile alla.
Ära tõmba frondile kaitseks kilet peale, v.a tugeva vihma korral, sinna tekib muidu kuumenemist põhjustavate pärmidele ideaalne mikrokliima.
Kui Sinu farmis esineb kuumenemisega seotud probleeme tihti, siis eelista heterofermentatiivset bakteritüve (nt Buchneri) sisaldavat silolisandit. Meie tootevalikust on selleks Smartfor MAX.
Kui sul on kahtlus, kutsu meid termokaameraga külla.
© 2025 Smartfor OÜ